Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Η πρώτη πράξη του Synastry Art Project πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Νέας Σελήνης της 11ης Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώνοντας την τέχνη με την ποίηση, τη μουσική και την επιστημονική παρατήρηση.
Η πορεία ξεκίνησε με τη φωνή της σοπράνο Μαρίας Κοσοβίτσα να ερμηνεύει τη «Melodia Sentimental» του Heitor Villa-Lobos:
«Acorda, vem ver a lua
Que dorme na noite escura…»
«Ξύπνα, έλα να δεις το φεγγάρι
που κοιμάται μέσα στη σκοτεινή νύχτα…»
Στο τέλος του μονοπατιού παρουσιάστηκε η «Νέα Σελήνη» του Κώστα Βαρώτσου. Το γλυπτό αποκαλύφθηκε μέσα στη νύχτα, την ίδια στιγμή που η πραγματική Σελήνη παρέμενε αθέατη στον ουρανό. Το γυαλί και το φως έδωσαν μορφή σε εκείνο που δεν μπορούσε να ιδωθεί, δημιουργώντας την κορυφαία εικαστική στιγμή της βραδιάς.
Νωρίτερα διαβάστηκε το ποίημα «Συναστρία», το οποίο έγραψε ειδικά για το εγχείρημα η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Δήμητρα Κωτούλα. Η ποίηση συναντήθηκε με τη γλυπτική, τη μουσική και τον νυχτερινό ουρανό, αποτυπώνοντας τον ίδιο τον πυρήνα της Συναστρίας: τη δυνατότητα διαφορετικές δημιουργικές και επιστημονικές τροχιές να συναντηθούν και να σχηματίσουν έναν νέο, κοινό αστερισμό.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε, ως οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Σπύρος Βασιλάκος. Για την επιμελητική προσέγγιση και το περιεχόμενο της έκθεσης μίλησε ο επιμελητής της, Κώστας Πράπογλου, ενώ τη σύλληψη, τη διαδρομή και τη φιλοσοφία της Συναστρίας παρουσίασε ο εμπνευστής και Project Manager του εγχειρήματος, Λευτέρης Μωυσιάδης.
Τη μουσική εμπειρία της βραδιάς διαμόρφωσαν η Μαρία Κοσοβίτσα στη σοπράνο, η Χρυσάνθη Παγγέλα στο κοντραμπάσο, ο Διονύσης Αγαλιανός στην τρομπέτα και ο Θάνος Μαργέτης στο πιάνο.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Συναστρία» θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεγάλος Χορηγός της έκθεσης Συναστρία είναι η ΔΕΗ, η οποία στηρίζει ένα μοναδικό εγχείρημα που ενώνει την τέχνη, την ποίηση και την επιστήμη και δημιουργεί νέους τόπους συνάντησης με το κοινό.
Η Συναστρία μόλις ξεκίνησε: ενώνοντας σημεία στον ουρανό, στην τέχνη, στην ποίηση, στη μουσική και στην επιστήμη και αναζητώντας, μέσα από όλες αυτές τις τροχιές, όσα συνδέουν τελικά τον άνθρωπο με τον κόσμο και με τον ίδιο του τον εαυτό.
Κωδικός
35431
Φωτογραφίες
33
Πρακτορείο
PAPADAKIS PRESS
Λήψη
11/09/2026 11:47:25
Καταχωρήθηκε
14/09/2026 11:47:32
Κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποκατηγορία
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Φωτογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Εκτύπωση Φωτογραφιών
Εκτύπωση Δελτίου Τύπου
|
|
Κωδικός
913295
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Τόλης Τατόλας Λία Πέτρου Λίνα Πηγαδιώτη Κώστας Βαρώτσος Micha Cattaui ( Μίχα Κατάουι ) Κυριακή Πατρωνάκη Χαραλαμπίδου Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος Στάθης Βατανίδης Λυδία Ανδριώτη Κώστας Πράπογλου ( επιμελητής )
|
|
Κωδικός
913308
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Δρ Σπύρος Βασιλάκος ( Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ) Λευτέρης Μωυσιάδης Κώστας Βαρώτσος
|
|
Κωδικός
913288
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Αλεξία Αηδονά Λευτέρης Μωυσιάδης Μαρία Τσακάλου
|
|
Κωδικός
913292
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Λευτέρης Μωυσιάδης Ρένα Λέκκα ( Marketing Manager Renault ) Στήβεν Σίρτης ( CEO Renault ) Τζίνα Δέδε ( Offline Manager Renault ) Χρήστος Σκιρδής ( P.R. Manager Renault )
|
|
Κωδικός
913287
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Κώστας Βαρώτσος Δήμητρα Κωστούλα ( ποιήτρια )
|
|
Κωδικός
913294
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Ηλίας Μάνδρου ( Γ’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ) Λευτέρης Μωυσιάδης Νίκος Παναγιωτάκης ( μέλος ΔΣ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών )
|
|
Κωδικός
913318
Η Αθήνα στην τροχιά της Συναστρίας
Ιάσων Μέγκουλας ( Cacao Rocks ) Λευτέρης Μωυσιάδης Κώστας Βαρώτσος